Semarang-tp.fpp.undip.ac.id – Program Studi Teknologi Pangan Universitas Diponegoro menunjukkan kontribusi aktif dalam bidang penelitian melalui berbagai skema pendanaan yang diberikan oleh Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat (LPPM) Undip. Tahun ini, sebanyak 16 dosen berhasil memperoleh pendanaan riset, termasuk dari skema Riset Dosen Muda (RDM), Riset Artikel Reviu (RAR), dan Riset Publikasi Internasional Bereputasi Tinggi (RPIBT).
Yang membanggakan, sejumlah penelitian ini terbuka bagi keterlibatan mahasiswa sebagai anggota tim peneliti. Mahasiswa tidak hanya berkesempatan memperoleh pengalaman langsung dalam kegiatan riset, tetapi juga dapat menjadikan topik-topik penelitian ini sebagai bahan skripsi yang relevan dan aplikatif.
Berikut daftar lengkap ketua tim penelitian dosen Teknologi Pangan beserta judul penelitiannya:
1. Dr. Sri Mulyani, S.Pt., M.P.
• Fermented Cassava Flour: A Comprehensive Review
2. Bhakti Etza Setiani, S.Pt., M.Sc.
• Perspectives on Geophagia, Myths, Nutritional Benefits, and Health Risks: A Comprehensive Review
• Modified Starch Profile of Koji Fermentation Using Local Tuber Extract as Substrate
3. Yoga Pratama, S.TP., M.Sc., Ph.D.
• Entomophagy from the Perspective of a Developing Country: Cultural Background, Nutritional Aspects, and Future Prospect
4. Dr. Rafli Zulfa Kamil, S.T.P., M.Si.
• The Link and Trend Between Gut Microbiota Composition and Non-Communicable Diseases: A Systematic Review
• Investigation of Indonesian Local Fruit Matoa (Pometia pinnata) as Functional Beverage Based on Antioxidant Activity and Physicochemical Properties
5. Masagus Haidir Tamimi, S.T.P., M.Sc.
• Acid Treatments in Chicken Feet Gelatin Extraction: A Comparative Study on Yield and Quality
6. Fariz Nurmita Aziz, S.T.P., M.Sc.
• Utilization of Tomato Waste as Natural Dye for Edible Film Coloring: A Literature Review
7. Swastika Dewi, S.T.P., M.Sc.
• Red Dragon Fruit Waste as a Source of Natural Dye: Potential and Challenges in Food Application
8. Prof. Ir. Anang Mohamad Legowo, M.Sc., Ph.D.
• The Effect of Enzymatic Hydrolysis on the Functional Properties of Fish Protein Hydrolysates: A Review
9. Dr. Heni Rizqiati, S.Pt., M.Si.
• Optimization of Horticultural Commodity Types and Hydroponic Systems for Dormitory-Based Urban Farming
10. Ratih Paramastuti, S.Gz., M.Si.
• The Application of Breadfruit in Gluten-Free Functional Food: Review on Nutritional Content and Health Effects
11. Setya Budi Muhammad Abduh, S.Pt., M.Sc., Ph.D.
• Nutritional Content and Potential Application of Cowpea in Functional Foods: A Comprehensive Review
12. Ahmad Ni’matullah Al-Baarri, S.Pt., M.Sc., Ph.D.
• Development of a UV-Vis Spectrophotometry Method for Determining Degree of Hydrolysis of Rice Protein Hydrolysates and A Month Storage of Wheyfy
13. drh. Siti Susanti, Ph.D.
• Health Benefits of Banana Resistant Starch: A Review on Digestive and Glycemic Effects
14. Rahma Dwi Kusumaningtyas, S.TP., M.Sc.
• Fermentation of Food Waste for Producing Animal Feed: A Literature Review
15. Afifah Kartika Putri, S.TP., M.Si.
• The Application of Lactic Acid Bacteria in Food Preservation and Health: A Review
16. Ulfah Nuril Anwar, S.TP., M.Si.
• Exploring the Use of Moringa Leaves in Fortified Foods to Combat Malnutrition: A Review
Melalui berbagai judul riset tersebut, terlihat komitmen Program Studi Teknologi Pangan dalam menghasilkan pengetahuan baru yang aplikatif serta mendorong mahasiswa untuk lebih aktif dalam dunia penelitian dalam bentuk skripsi. Kegiatan ini juga menjadi bagian dari implementasi Merdeka Belajar Kampus Merdeka (MBKM), yang mendekatkan mahasiswa dengan pengalaman nyata di bidang keilmuannya.